- Treningi
- Ćwiczenia treningowe
- Dieta i odżywki
- Formacje i taktyki
- Kontuzje leczenie
- Psychologia
Poprzez to, że nabiał zaśluzowuje organizm, może przyczyniać się do częstszych infekcji, może to również zmniejszyć wydolność tlenową płuc. Mleko odwapnia wbrew powszechnej opinii, a co za tym idzie, zwiększa się ryzyko kontuzji zawodnika.
Nabiał może powodować dolegliwości ze strony układu pokarmowego, co zdecydowanie zmniejsza komfort trenowania. Powodując „rewolucję” w jelitach, wpływa negatywnie na florę bakteryjną przez co upośledza odporność organizmu, produkcję serotoniny, wchłanianie składników pokarmowych. Nabiał zwiększa ryzyko chorób autoagresywnych, a już sama aktywność fizyczna to większa ilość stanów zapalnych, organizm zatem powinien być wyciszany, a nie dodatkowo stymulowany do walki z własnymi tkankami.
Skąd wapń?
Wiele osób, którym odbierze się przyjemność jedzenia nabiału, zapyta o źródła wapnia. Skoro nabiał wręcz odwapnia, to odstawienie nabiału nie zaszkodzi, a wręcz pomoże. Jeśli jednak obawiamy się o wapń, to znajdziemy go w:
Terapia skorupkowa wg Ajwen
Powyższy fragment pochodzi z artykułu autorstwa Iwony Wierzbickiej „Dieta bez glutenu i bez nabiału – dlaczego ma wpływ na wyniki sportowe” opublikowanego w nr 5/2015 (12) czasopisma „Asystent Trenera”. W artykule autorka, która jest dietetykiem klinicznym i trenerem personalnym, właścicielką poradni ajwen i twórczynią portalu dietetycznego ajwendieta.pl i portalu ajwen.tv zajmuje się m.in. zagadnieniami: