{jcomments on}

Aminokwasy są to związki organiczne zawierające jednocześnie grupę karboksylową i aminową. W skład białek wchodzi jedynie 22 z pośród kilkuset znanych aminokwasów. Aminokwasy to podstawowy budulec mięśni oraz najlepszy antykatabolik powysiłkowy.

Na rynku istnieją różne produkty z aminokwasami w składzie, poczynając od aminokwasów prostych, gdzie najczęściej są wszystkie 22 aminokwasy, poprzez aminokwasy rozgałęzione BCAA, gdzie są tylko 3 aminokwasy (leucyna, wanilia, izoleucyna), czy aminokwasy powodujące wzrost poziomu hormonu wzrostu (arginina, ornityna, lizyna) skończywszy na preparatach zawierających tylko jeden wysublimowany aminokwas, jak np. tauryna, arginina, itp.

 

Aminokwasy proste Aminokwasy proste zawierają bioaktywne peptydy i aminokwasy serwatkowe o niskiej masie cząsteczkowej, stanowiące najcenniejsze składniki mleka. Odznaczają się one wyjątkową i szeroką dynamiką działania:

 

  • poprawiają bilans azotowy,
  • regulują gospodarkę mineralną, tłuszczową i węglowodanową,
  • wzmacniają barierę antyoksydacyjną organizmu,
  • stymulują pracę układu odpornościowego.

Szczególnego znaczenia nabierają bioaktywne peptydy. Substancje te umożliwiają sportowcom pełną regenerację i szybką adaptację wysiłkową.

 

BCAA

 

Aminokwasy rozgałęzione BCAA to trzy aminokwasy wykazujące właściwości anaboliczne (budujące mięśnie) oraz antykataboliczne (zapobiegające ich rozpadowi). Te aminokwasy to leucyna, izoleucyna i walina. Stanowią one ok. 25% całej puli aminokwasowej białek mięśni, w związku z czym zapotrzebowanie organizmu sportowca na trzy wymienione aminokwasy jest bardzo wysokie. Aminokwasy rozgałęzione pozytywnie wpływają na podwyższenie siły mięśni oraz na przyspieszenie regeneracji powysiłkowej. BCAA wpływają również na wydzielanie hormonów anabolicznych: insuliny i hormonu wzrostu.  

 

Autor: mgr Karol Seliga

 

trener odnowy biologicznej młodzieżowych reprezentacji Polski www.tursportmed.pl