{jcomments on}Kończymy serię dotyczącą zasad odżywiania zgodnie z grupą krwi. Jako ostatnia przedstawiona zostanie grupa krwi „AB”. Jest ona najrzadziej spotykana, gdyż posiada ją jedynie ok. 5% populacji.

 

 

Pokarmy, które sprzyjają tyciu:


  • Czerwone mięsa - ciężkostrawne, zwiększają ilość toksyn w przewodzie pokarmowym, odkładane w postaci tłuszczu.
  • Czerwona fasola, pszenica - zwalniają metabolizm, osłabiają działanie insuliny.
  • Kukurydza - osłabia działanie insuliny.

 

Pokarmy, które sprzyjają utracie wagi:


  • Tofu, owoce morza i zielone warzywa - przyspieszają metabolizm.
  • Nabiał - zwiększa produkcję insuliny.

 

Idealna dieta dla osoby posiadającej grupę krwi „AB”:  

 

1. Mięso i drób.

 

Niedostateczna produkcja soku żołądkowego nie pozwala na jedzenie mięs zbyt często i w zbyt dużych ilościach. Zalecane ilości to 3 porcje chudych czerwonych mięs tygodniowo oraz do 2 porcji drobiu (porcja dla mężczyzny - 250g, dla kobiet i dzieci - 150g).

 

Rekomendowane gatunki to: baranina oraz mięso z królika i indyka.  

 

Unikać należy wołowiny, wędlin, wieprzowiny, cielęciny, dziczyzny oraz wszelkich mięs marynowanych i wędzonych (które zwiększają ryzyko wystąpienia raka żołądka w tej grupie).  

 

2. Ryby i owoce morza.

 

Tu pole do popisu jest o wiele większe. Dieta zaleca spożywanie 5 porcji tygodniowo (po 250g).

 

Najkorzystniejsze są: tuńczyk, dorsz, makrela, pstrąg, łosoś, sardynki i ślimaki.

 

Zrezygnować należy z: krabów, małży, flądry, żab, homara, halibuta, krewetek, wędzonego łososia i marynowanego śledzia.  

 

3. Jaja i nabiał.

 

Szeroka oferta. Tygodniowo bowiem można sobie pozwolić na 5 jaj, 4 porcje po 60g serów, 4 szklanki jogurtu i 6 szklanek mleka.

 

Rekomendowane gatunki to: sery białe, ser feta, kefir, mozarella, jogurt i chuda śmietana.  

 

Unikać należy pełnego mleka, lodów, parmezanu, serów pleśniowych i maślanki.  

 

4. Warzywa.

 

Świeże warzywa zawierające tzw. fitominy, które odgrywają dużą rolę w profilaktyce chorób serca i nowotworach powinny być zjadane nawet w ilości 10 porcji po 150g dziennie!  

 

Szczególnie korzystne są dla osobników „AB” buraki, brokuły, kalafior, seler, ogórki, oberżyna, czosnek, pietruszka, tofu i słodkie ziemniaki.  

 

5. Owoce.

 

Owoce powinny stanowić nieodłączną część diety w ilości do 5 porcji po 150g dziennie - w szczególności te, które zawierają duże ilości witaminy C (profilaktyka przeciwko infekcjom i nowotworom).

 

Najbardziej korzystne są czereśnie, żurawiny, figi, winogrona, grejpfruty, kiwi, cytryny, ananasy i śliwki.  

 

Unikać należy bananów, pomarańczy, kokosów, mango, granatów i rabarbaru.

 

6. Ziarna i makarony.

 

Właściwie bez przeciwwskazań. Można sobie pozwolić na 4 porcje ziaren i 4 makaronów (po 150g suchej masy).  

 

Rekomendowane gatunki to wszystkie rodzaje ryżu oraz mąki - owsiana, ryżowa i żytnia. Wszelkie makarony są pokarmem obojętnym.

 

7. Przyprawy.

 

Rekomendowane są duże ilości czosnku, curry, pietruszki i chrzanu.

 

Unikać należy anyżku, goździków, kaparów, mąki kukurydzianej, żelatyny, pieprzu, octu oraz ketchupu i marynowanych ogórków.  

 

8. Napoje.

 

Dzień powinno się zaczynać od szklanki ciepłej wody z sokiem z połówki cytryny. W ciągu dnia zalecanych jest 7 szklanek wody i 3 soku (z marchwi, selera, winogron, żurawin, wiśni lub papai). Równie korzystne są herbaty ziołowe z rumianku, imbiru, żeńszenia, lukrecji, truskawek i dzikiej róży, a także zielona herbata oraz kawa.  

 

Unikać należy soku pomarańczowego, czarnej herbaty, napojów gazowanych i wysokoprocentowych alkoholi.

 

9. Inne.

 

Poza powyższymi do diety należy włączyć oliwę z oliwek (8 łyżek stołowych tygodniowo), orzeszki ziemne i włoskie, masło orzechowe, zielony groch, płatki owsiane, chleb sojowy i pieczywo Wasa.  

 

Unikać należy płatków kukurydzianych, kaszy, czerwonej fasoli, pestek dyni, słonecznika i maku oraz oleju słonecznikowego i kukurydzianego.

 

10. Witaminy i suplementy.

 

Stosunkowo słaby układ odpornościowy wymaga dodatkowego „dowozu” witaminy C, cynku i selenu. Z ziół korzystne działanie ma wyciąg z głogu, echinacea, rumianek i korzeń kozłka (waleriana).

 

Zasady odżywiania dla pozostałych grup krwi znajdziesz tu: grupa krwi „A” grupa krwi „B” grupa krwi „0”