- Treningi
- Ćwiczenia treningowe
- Dieta i odżywki
- Formacje i taktyki
- Kontuzje leczenie
- Psychologia
{jcomments on}Kwestia prawidłowej diety i wspomagania organizmu jest bardzo ważna w piłce nożnej. Niestety w naszym kraju jest to temat wciąż niedoceniany i traktowany nie do końca poważnie. Dzięki uprzejmości międzynarodowej sławy fizjologa, doktora Piotra Wiśnika, przedstawiamy zasady prawidłowego żywienia osoby z grupą krwi A.
Pokarmy, które sprzyjają tyciu:
Pokarmy, które sprzyjają utracie wagi:
Idealna dieta dla osobnika posiadającego grupę A:
1. Mięso i drób.
Aby dieta przynosiła maksymalne korzyści, osobnicy z grupą krwi A powinni zupełnie wyeliminować czerwone mięsa ze swojego jadłospisu. Idealna dieta pozwala na spożywanie drobiu (kurczak, indyk), ale w ilościach nie większych niż 3 razy w tygodniu.
Wybitnie przeciwwskazane są również wędliny, które zawierają konserwujące związki azotowe, które mogą się przyczynić do wystąpienia raka żołądka u osób z niedokwaśnością - charakterystyczna dla osobników z gr. A.
2. Ryby i owoce morza.
3-4 razy w tygodniu. Zaleca się pieczenie, gotowanie i grilowanie.
Najbardziej korzystnymi w tej grupie są: karp, dorsz, makrela, pstrąg, łosoś (świeży), sardynki i ślimaki.
Unikać należy: kawioru, filecików z sardeli (anchois), krabów, śledzi, krewetek, ostryg, wędzonego łososia, homara oraz soli, flądry i halibuta (te trzy ostatnie zawierają lektynę, która podrażnia błonę śluzową przewodu pokarmowego osobników A).
3. Jaja i nabiał.
Większość produktów nabiałowych jest trudno strawialna, a tym samym przyswajalna dla osób z grupą krwi A, w szczególności te, które wywodzą się z pełnego mleka. Poza tym duże spożycie nabiału powoduje zwiększoną produkcje śluzu w oskrzelach.
Najbardziej korzystne w tej grupie jest mleko sojowe i serek sojowy tofu, ale jeżeli nie możemy się obejść bez nabiału zalecane są produkty obojętne, a wiec jogurt i kefir ( 3 x tyg. po 150g), mozarella i ser feta (4 x tyg. po 60g), mleko i sery kozie (4 x w tyg. po 60 g) i jaja (3 tygodniowo).
Całkowicie należy wyeliminować sery pleśniowe, masło, maślankę, sery żółte, parmezan, mleko krowie, twarożek i lody.
4. Warzywa.
Są siłą i napędem dla osób z gr. A.
Dostarczają minerałów, enzymów i antyutleniaczy. Najlepiej spożywać je na surowo lub gotowane na parze w ilościach nawet do 6 porcji dziennie (porcja około 150g).
Najbardziej korzystne są: buraki, brokuły, marchew, czosnek (działanie bakteriobójcze czosnku jest najsilniejsze właśnie u tych osób), chrzan, por, sałata, cebula, pietruszka, dynia, szpinak, brukselka.
Unikać należy wszystkich rodzajów papryki (drażni błonę śluzowa żołądka), ziemniaków, kapusty, grzybów, czarnych oliwek, oberżyny, a w szczególności pomidorów (pomidor nazywany jest panhemaglutyniną czyli zawiera lektyny, które aglutynują z każdym typem krwi, ale najsilniej z krwią gr. A i B i wybitnie podrażniają układ pokarmowych osobników A).
5. Owoce.
Owoce powinny być spożywane w tej grupie trzy razy dziennie.
Najkorzystniej działają owoce alkaliczne, które utrzymują stan równowagi kwasowo - zasadowej równoważąc kwasy powstające w tkance mięśniowej po spożyciu ziaren. Wyjątek stanowi melon, który choć alkaliczny może być ciężkostrawny dla osobnika A ze względu na duża zawartość pleśni. Zalecanymi owocami są: morele i figi (z uwagi na wysoka zawartość przyswajalnego potasu), jagody, czereśnie, grejpfruty i kiwi (dużo przyswajalnej witaminy C), cytryny (wspomagają trawienie oraz ułatwiają wydalanie śluzu), śliwki, rodzynki, ananas (najlepszy pomocnik w procesie trawienia).
Zdecydowanie unikać należy: bananów, mango, pomarańczy i mandarynek (podrażniają żołądek), rabarbaru, kantalupy i kokosa.
6. Ziarna i makarony.
To najlepsze źródło białka pochodzenia roślinnego.
Najbardziej polecanymi w tej grupie są : kasze, mąki żytnie, ryżowe i owsiane oraz makarony. Powinny być spożywane w ilości 8 porcji w tygodniu (4 - ziarna i 4 - makarony) (1 porcja - 150g). Przy tym należy zrezygnować z pokarmów przetwarzanych (np. mrożone makarony z sosami z uwagi na konserwanty, które podrażniają błonę śluzową żołądka osobników z grupą krwi A).
Bezwzględnie unikać należy białej mąki. Ryż jest produktem obojętnym.
7. Przyprawy.
Właściwa kombinacja przypraw może zadziałać jako „wzmacniacz" układu immunologicznego, który u osobników A szwankuje najbardziej.
Zalecanymi przyprawami są: czosnek, imbir, sos sojowy i musztarda. Unikać należy: pieprzu, żelatyny, wszelkich rodzajów octu, majonezu i ketchupu.
8. Napoje.
Osobnicy A powinni rozpocząć dzień od szklanki cieplej, przegotowanej wody z sokiem z połówki cytryny. Cytrynowy sok pomaga w eliminacji nagromadzonego śluzu i ułatwia trawienie. Inne soki zwłaszcza te alkaliczne powinny być spożywane w ilości 5 szklanek dziennie, a do najbardziej rekomendowanych należą: morelowy, marchwiowy, wiśniowy, grejpfrutowy, śliwkowy, ananasowy.
Unikać należy soku pomarańczowego i pomidorowego. Do listy napojów dołączyć też należy herbaty ziołowe, które pomogą wzmocnić słaby układ odpornościowy, a do takich należą herbaty: rumiankowa, z dzikiej róży, z dziurawca, imbirowa, żeńszeniowa i zielona.
Unikać należy piwa, wysokoprocentowych alkoholi, czarnej herbaty oraz napojów gazowanych.
9. Inne.
Z pozostałych grup pokarmowych wspomnieć należy o pozytywnym efekcie oliwy z oliwek, która obniża poziom cholesterolu (6 łyżek stołowych tygodniowo), orzeszków ziemnych, które zawierają „anty-rakową" lektynę, a także pestek słonecznika, pieczywa sojowego i ciastek ryżowych.
10. Witaminy i suplementy.
Najważniejsze w tej grupie to witaminy B, C i E, oraz wapń, żelazo, cynk, chrom i selen, a z ziół: głóg, echinacea oraz kozłek lekarski (waleriana) i rumianek.